Begrenser friheten i Kina

Sist endret 27.03.2018 kl. 22:24

Nye lover kan skape begrensninger for millioner av kinesiske kristne – og for de mange utlendingene som jobber i Kina.

Ingen vet helt konsekvensene av de nye lovene som trådte i kraft i forrige måned. Et utkast til lovene ble kritisert av religiøse ledere rundt om i verden da dette ble gjort kjent i 2016. Mange ledere, både innenfor og utenfor Kina, har også tatt til orde mot den endelige versjonen av lovteksten. En av dem er pastor Wan Yi i Early Rain Church i Changdu.

Onde lover
– Jeg ser på disse lovene som ondskapsfulle. De er heller ikke i tråd med Kinas grunnlov. Politisk sett er dette dårskap. Som huskirkepastor tenker jeg at jeg på en fredelig måte vil avvise disse lovene og la være å rette meg etter dem, skriver han i en artikkel publisert av nyhetsbyrået China Source.

De siste tiårene har det vært stor kirkevekst i Kina. I samme periode har menighetene de fleste steder opplevd stor grad av frihet. For to år siden startet imidlertid Tent å motta urovekkende rapporter om at forholdene var i ferd med å endre seg. De nye lovreguleringene samsvarer med det foruroligende bildet som nå blir tegnet.

Begrenser frihet
– Friheten er blitt redusert i alle sektorer av samfunnet etter at Xi Jinping fikk makten i Kina. Det er også tegn på at myndighetene nå vil koble grepet rundt den statlig godkjente Tre Selv-kirken, sier en analytiker som er intervjuet av nyhetsbyrået World Watch Monitor.

Enkelte utenlandske arbeidere Tent har vært i kontakt med, sier det nå virker som om det blir mer og mer vanskelig å få arbeidstillatelse i Kina. Andre mener imidlertid at forholdene foreløpig er noenlunde som tidligere.

Tilbake