– Ingen grunn til å legge igjen troen hjemme

Sist endret 15.09.2018 kl. 08:05

– Det er trist at mange legger igjen troen sin hjemme når de går på jobb. Når vi er tydelige som kristne, skapes det rom for samtaler om tro, sier Silje Wiig Andersen. Nå avrunder hun et tre års langt opphold som gründer i London for å lede Tent Norge.

Bergensdialekten avslører sånn noenlunde hvor Silje Wiig Andersen kommer fra. Men tungemålet forteller langt fra hele historien om den norske gründerens liv. Det begynner å bli lenge siden hun hadde Vestlandet som bostedsadresse og tumleplass. Gjennom flere år i Oslo var hun både student og assisterende og fungerende generalsekretær i Laget. Hun har også bak seg et år i Midtøsten. De siste tre årene har hun vært gründer i London og medstarter av selskapet Nordic Navigation.

Bortkommen datter
Sett med bergenske øyne kan hun nesten regnes som en bortkommen datter som nå vender hjem. For Silje Wiig Andersen har fokuset imidlertid ligget på å følge det som er Guds vilje uavhengig av hvor han kaller. Nå opplever hun at hun skal bruke tiden som kommer i Bergen og i Tent.

–  Visjonen i Tent samsvarer med mine egne verdier og overbevisninger, og det er et privilegium å få jobbe med noe som ligger meg så sterkt på hjertet. Tanken om å være disippel i den konteksten vi er satt i, er en slags videreføring av det jeg jobbet med i Laget. Både som student og arbeidstaker handler det om å ta med troen sin der en er. Jeg har alltid vært opptatt av å være tilstede i samfunnet. Hvis ikke vi som er kristne er der, hvem skal da formidle de gode nyhetene? resonnerer Silje Wiig Andersen.

Ærlige liv
Hun synes det er trist at mange kristne ikke tar med seg troen på jobb.

– Det er sørgelig av flere grunner. For det første er det synd at mange opplever at de ikke kan ta bidra med hele seg på jobben og i kollegiet, og leve hele og ærlige liv uansett hvor de er. I tillegg trengs det tydelige kristne overalt, slik at vi er tilgjengelig for samtaler om tro, sier hun.

Noen-og-tredve-åringen giftet seg i fjor. Mannen er opprinnelig fra Ghana, men har bodd mesteparten av livet i London. Silje Wiig Andersen er spent på hvordan overgangen til fjord, fjell, fenalår, Fløybane og fisektorg vil bli. Selv har hun opplevd det både som berikende og utfordrende og bo i andre kulturer. Nettopp dette er bagasje hun er sikker på hun vil få nytte av i Tent. Ikke minst fordi en stor del av jobben hennes blir å lede Tents nystartede selskap som har fått navnet Trippel C. Første prosjekt er oppbygging og gjennomføring av et program som skal hjelpe immigranter til å tilpasse seg norsk arbeidskultur.

Bygge bedre samfunn
– Jeg gleder meg til å komme i gang.  De siste årene har lært meg mye om immigrasjon siden vi har bodd i i et område av London med kun 20 prosent hvite briter. Her har jeg sett både hva som fungerer og hva som ikke er bra. Det er vanskelig å tilpasse seg en ny nasjonal sammenheng med nytt språk og andre kulturelle koder. Gjennom Trippel C vil vi forhåpentligvis gjøre terskelen for å komme inn i norsk arbeidsmarked lavere. Arbeidet vil hjelpe mennesker i en sårbar situasjon samtidig som vi bygger et bedre samfunn. 

Medarbeiderne i Trippel C har mye «religiøs kompetanse». Dette tror Silje Wiig Andersen vil være et stort pluss i møte med ikke-vestlige immigranter.

– Det unike med Trippel C er at vi kan tenke holistisk og bry oss om hele mennesket. I tillegg til at vi gir kompetanse som er nødvendig for å komme seg inn i norsk arbeidsliv, vil vi etablere et sosialt og meningsfylt fellesskap som deltakerne kan operere ut fra, sier hun.

Sunn organisasjon
I tillegg til jobben i Tent og Trippel C, skal Silje Wiig Andersen følge opp enkelte prosjekter i Nordic Navigation – selskapet hun var med å etablere i London. Nordic Navigation bidrar med research, organisasjonsutvikling, ledertrening og strategi og har blant annet hjulpet kristne organisasjoner med å holde fokus på hvorfor de er til.

– Møtene med mange ulike sammenhenger, har lært oss noe om hva det vil si å være en sunn organisasjon. Jeg vil prøve å ta med det beste, og implementere det i Tent slik at vi kjennetegnes av å være en sunn og solid organisasjon, tenker Silje Wiig Andersen.

– Har du regnet deg som en teltmaker når du har bodd og jobbet i utlandet?

– Jeg ser alltid på meg selv som en teltmaker uansett hvilken kontekst jeg er i. Likevel tror jeg faktisk de periodene i livet der jeg har følt meg mest som en teltmaker, har vært i skole-og studiesammenheng. Der var jeg ofte alene som kristen. Jeg har mange erfaringer med gode samtaler med medstudenter om tro og tvil, sier den nye daglige lederen for Tent Norge. 

Tilbake