Cruise eller krig?

Sist endret 31.01.2015 kl. 10:41

Ville du sagt ja til å synge i kirkekoret hvis du måtte møte opp 04.30 hver søndags morgen?

En teltmaker Tent følger opp i Kina er nettopp blitt utfordret til å bli med i koret i Tre Selv-kirken der han bor. I forrige uke snakket jeg med ham. Han var litt i tvil. Med kone og barn så han for seg at det kunne bli vanskelige å komme seg opp klokken fire natt til søndag.

­– Første gudstjeneste begynner halv fem og lederne i koret ønsker at vi skal møte en time før for å øve, fortalte han. Han og familien pleier som regel å gå på gudstjeneste nummer to.  Den starter klokken sju og gir dermed mulighet til å sove litt lenger.

­– Mange kinesere jobber som søndagene. Dermed må de tidlig opp for å få med seg en gudstjeneste, forklarer teltmakeren.

For meg ble historien en ny påminner om den åndelige arven mange kinesiske kristne står i. Der holdes det ingenting tilbake, og det å møte menigheten er viktigere enn noen ekstra timer med søvn.

Like før jul leste jeg en bok som gjorde inntrykk (”It´s Your Call: What Are You Doing Here?” av Gary Barkalow). Forfatteren ber oss tenke oss at vi skal på cruise. Forventningene er skyhøye. Dette skal bli livets opplevelse. Kort tid etter avreise kjører cruiseskipet imidlertid inn i urolig sjø. I stedet for å nyte den gode maten og underholdningen om bord, må du bruke mesteparten av tiden på lugaren. Været tvinger også de andre passasjerene innendørs. Lydnivået øker og du kjenner stresset komme. Til slutt roper du i desperasjon: ”Hvorfor må alt være så vanskelig. Hvorfor kan ikke du hjelpe meg denne ene gangen, Gud?”

Forfatteren viser så hvordan situasjonen skifter fullstendig dersom det er et krigsskip i stedet for et cruiseskip du går om bord i.  Nå er du en trenet soldat, klar til å ta opp kampen med fienden. Den urolige sjøen plager deg fortsatt, og det er tett med folk om bord. Du holder likevel fokus på selve oppdraget. Ingenting må hindre deg og de andre i å fullføre det dere er kalt til.

Verken for kinesere eller nordmenn er det enkelt å komme seg opp grytidlig søndag morgen. Etter en hard arbeidsuke er det fristende å ligge lenge. Gud ønsker jo også at vi skal ha balanse mellom arbeid og hvile. Likevel er det noe med innstillingen til mange kinesiske kristne vi kan lære mye av.  Blant annet at det finnes viktigere ting enn egen komfort og skjønnhetssøvn.

Vi sier at ”den som sover synder ikke”.  Soldater som sover på vakt, kan imidlertid sette hele riket i fare.

 

Steinar Opheim

Daglig leder, Tent AS

Tilbake