Passive kristne ga rom for Boko Haram

Sist endret 10.10.2015 kl. 09:50

De kristne i Nigeria må ta en del av skylden for at Boko Haram har fått vokse fram.

Det mener Samuel Olatunbi, rektor ved Nigeria Evangelical Mission Institute (NEMI). Han tror mye ville vært annerledes om de kristne hadde tenkt mer på å nå ut med evangeliet enn på å leve i trygghet.

Terror
Boko Haram er en islamistisk terrorgruppe som har base nord i Nigeria. Gruppen ble dannet i 2002. Etter flere voldelige angrep i 2009, ble Boko Harams leder, Mohammed Yusuf, arrestert og drept. Dette førte til en ytterligere radikalisering av gruppens støttespillere. Ifølge Wikipedia har Boko Haram tatt livet av mer enn 17.000 mennesker siden 2009. 2,3 millioner mennesker har flyktet fra sine hjem. Boko Harams mest kjente aksjon internasjonalt er bortføringen av 276 skolejenter i påsken 2014.

Utveksling
Hele dette bildet kunne ifølge Samuel Olatunbi vært annerledes dersom kristne hadde hatt en mer offensiv innstilling. Rektoren tenker spesielt på mulighetene som ble gitt gjennom et føderalt utvekslingsprogram på 1970-tallet.

– Programmet hadde som mål å bygge Nigeria som nasjon. Derfor fikk unge i sør støtte til å ta flytte til de nordlige delstatene for en tid. På samme måte fikk ungdommene i nord hjelp til å flytte sørover. Disse mulighetene for å skape kontakt ble imidlertid misbrukt av de kristne. Foreldre i kristne familier ønsket iganske enkelt ikke å sende barna sine nordover. Hadde de handlet annerledes, tror jeg mye av spenningene vi ser i dag kunne vært unngått.

Vennskap
– De som var barn i nord på 1970- og 1980-tallet er i dag ledere i Boko Haram. Hadde de i større grad hatt kontakt med kristne familier i sør, er det ikke sikkert de ekstremistiske tankene ville fått næring, tror Olatunbi.

 

Tilbake